Pixajoy

Sunday, February 08, 2015

Home » Cara buat serbuk roti @ breadcrumbs

Cara buat serbuk roti @ breadcrumbs



Tak susah pun nak buat sebuk roti sendiri. Tapi tulah kan, selagi tak datang seru, memang tak hingin pun nak buat. Serbuk roti ni sebenarnya ada banyak kegunaan. Katanya nak sediakan makanan sihat untuk anak, kena la buat breadcrumbs supaya lebih banyak menu homemade muncul dalam freezer.

Aku guna step paling senang. Masuk pemanggang ajaib pastu blander kering. Tak kuasa nak panaskan oven toaster semata nak bakar roti je pun.


Aku carik roti dulu supaya senang nanti terus masuk blander.

Tada..siap sudah breadcrumbsnya!

Kalau nak cara lebih klasik sikit, boleh juga jemur roti dibawah pancaran matahari anggun mekar ditaman sari.haha..Cara malas pulak, kau sumbat je roti dua tiga hari dalam peti ais kasi kejung sebelum blander. Nak goreng dalam kuali tanpa minyak sampai garing pun boleh. Pilih je step mana yang menjadi idaman kalbu ok!






15 comments:

umi alya said... Best Blogger Tips

Amboi rajinnya PK

aishah nin said... Best Blogger Tips

Namapk senang dan mudah. Tak tahu pulak breadcrumbs boleh wat sendiri...selalu nampak jual kat market...hihi

tomato oren said... Best Blogger Tips

boleh try en error pasni..kalau hangit nasiblah...hahahahaaaa

wa said... Best Blogger Tips

Oh...senang je rupanyaaa...selalu beli je...dahlah tu..mahal pulak tu..nanti boleh try..hehehe

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Gini je buatnya ya? Alahai.. mudahnya.. sambil intai stok roti kat dlm rumah ni..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

xda nk buat breadcrumbs dah roti tu..
sat sat roti bakaq, sat sat roti piza, sat sat puding roti..
tenkiu pk habaq cara mudah buat breadcrumbs ni
selalunya saya beli je..

ida =) said... Best Blogger Tips

dulu2 selalu wan buat. memang dijemur bawah matahari terik. kikiki. lagi satu... yg tumbuk biskut cream cracker 4 segi tu... sedap buat goreng ayam :)
lapar pulak terbayang depan mata

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Mudah je ;-) nice

eima said... Best Blogger Tips

ooo gitu je ek ... mudah gile ....TQ tips

LydSunshine said... Best Blogger Tips

Saya letak dlm fridge bagi dia keras kejung, then terus blend. Cuma kena tunggu la semalaman.

LYAfrina said... Best Blogger Tips

owhh..mudah je.. jd x perlu lah nk beli2 lg lps ni..

nurbijen said... Best Blogger Tips

sah PK ni jenis ibu yg rajin... breadcrumb pun buat sendiri.... untungnya lah Aiman dan Afia...

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

sya pun buat mcm ni kak..nak beli rasa sayang duit...hahaha

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Hahaha...senang jerk rupanya! Lenkali benda yang senang ni silalah kongsi selalu. Suka Kak Ton mendengarnya macamlah semuanya Kak Ton ambil ikhtibar buat sendiri juga kat rumah!

La, tadi masa baca pasal chicken out, eh chicken ball baru nak tanya soalan cepu platinum adakan breadcrumbs PK buat sendiri. Dah terjawab rupanya dalam entri tertunda nak baca ni!

Tengoklah kalau rajin saya mendatang membukit dengan banyaknya, saya cubalah cara paling senang. Baru terfikir tadi nak beli jerk :)

sewcookiecrumble said... Best Blogger Tips

Tak salah I, dulu kita buat bic roti kita campur kelapa parut, serbuk roti, gula, sedikit garam campur semuanye dan letakkan dlm tray dan bakar sampai brown color, keluarkan dari oven dan cepat2lah potong guna pisau dan simpan dlm bekas. Pada sesiapa yg ingin cuba silakan..